Nr. 1 /150
full service agency

Een betere wereld. Ook online.

02-11-2021
Home Updates Een betere wereld. Ook online.

Als winkelier wil je dat iedereen je winkel gemakkelijk kan bezoeken om er lekker rond te snuffelen en er zijn of haar boodschappen te doen. Je zorgt dat de paden breed genoeg zijn, de toonbank niet te hoog en dat er geen onhandige drempels zijn. Kleine moeite, maar veel plezier voor de kopers die niet zonder zo’n aangepaste inrichting kunnen. Dat lijkt de normaalste zaak van de wereld. Voor fysieke winkels.

Digitale toegankelijkheid

Maar wist je dat veel websites niet voor iedereen te bekijken zijn? Terwijl je website toch de simpelste manier is om met je bezoekers in contact te komen en te blijven… Daarom bestaat er zoiets als ‘Digitale toegankelijkheid’. Dat is zorgen dat ook mensen met een fysieke beperking jouw website kunnen bezoeken.

De vijf belangrijkste punten leg ik hieronder uit:

  1. Zorg voor genoeg kleurcontrast.
    Om je website ook voor mensen met een visuele beperking leesbaar te maken is het juiste kleurcontrast van belang. In veel huisstijlen is dat niet of niet genoeg meegenomen. Gelukkig hebben we er onze “Contrast Switch” voor ontwikkeld. Die zorgt er met een klein aantal aanpassingen voor dat je website beter leesbaar wordt.
  2. Is je website te bezoeken met alleen een toetsenbord?
    Voor sommige bezoekers is het onmogelijk om een muis te gebruiken. Zij kunnen (of willen) alleen gebruik maken van hun toetsenbord. Daarom moet het mogelijk zijn om met alleen toetsen door de website te navigeren. En moet extra goed zichtbaar zijn waar iemand zich op de pagina bevindt, anders raakt diegene al snel de weg kwijt. Bezoekers kunnen daarnaast een extra verkort menu oproepen waarmee ze sneller de inhoud in kunnen duiken.
  3. Denk aan de juiste beschrijvingen bij media.
    Elke afbeelding en ieder audio- en videobestand moet een duidelijke beschrijving hebben. Vaak wordt gedacht dat zo’n beschrijving voor bijvoorbeeld een afbeelding alleen belangrijk is voor Google. Maar het is veel belangrijker voor bezoekers met een visuele beperking. De beschrijving moet helder uitleggen wat er in de afbeelding te zien is. Is een afbeelding niet belangrijk voor de content, dus alleen sfeerbepalend? Dan hoeft er geen beschrijving bij. Vul sowieso geen nietszeggende beschrijving in, want dat gaat ten koste van de toegankelijkheid.
  4. Heeft elke pagina een inhoudsopgave?
    De technische opbouw van je website is heel belangrijk. Zogenaamde schermlezers, tools die jouw pagina’s aan bezoekers kunnen voorlezen, kunnen namelijk uit de structuur een inhoudsopgave maken. Ook mensen met een visuele beperking krijgen daarmee de mogelijkheid om in een keer de inhoud te scannen van de pagina die ze bezoeken.
  5. Een formulier? Geef de juiste foutmeldingen en omschrijvingen.
    Dit hebben we allemaal weleens gehad. Je komt op een website en vult een formulier in. Blijkbaar heb je een foutje gemaakt, want je krijgt meteen een melding. Het formulier laat zien waar en wat er van je gevraagd wordt. Maar soms wil je gewoon net iets meer weten dan de feedback die je krijgt. Bijvoorbeeld bij het toevoegen van een bijlage. Welk type bestand? Hoe zwaar mag het zijn in mb’s?

Een final check

Met deze 5 punten hoop ik dat je een beeld hebt gekregen hoe belangrijk digitale toegankelijkheid is en waarom je er iets aan zou moeten doen. Natuurlijk, er zijn nog veel meer toegankelijkheidspunten die aan je website toegevoegd kunnen worden.

Online zijn er veel toegankelijkheidscheckers te vinden. Deze automatische checkers kijken of alle onderdelen wel in de website zitten, maar inhoudelijk kunnen ze niet bepalen of het juist is. Ik ben geen voorstander van deze checkers en adviseer altijd om een expert te laten kijken. Hij of zij kan bijvoorbeeld zien of die ene afbeelding ook echt wel een omschrijving nodig heeft en zo ja, of die dan ook goed is ingevuld.

Wil je een vrijblijvende toegankelijkheidscheck van één van onze experts? Neem dan contact met ons op.

Robin
Treur

Creative Developer en Toegankelijkheids­specialist