Nr. 1 /150
full service agency

Gemeente Rotterdam

Opkoopbescherming

De woningmarkt staat onder druk en dat vraagt om onorthodoxe maatregelen. Daarom voerde Rotterdam als een van de eersten de veelbesproken opkoopbescherming in. Per 1 januari 2022 mag je in bepaalde wijken alleen nog verhuren onder strenge voorwaarden. En een woning kopen om te verhuren? Niet in die wijken.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen & Wonen) over de aanpak.

Van moeilijke regels naar simpele woorden

Maar hoe vertaal je 30 pagina’s juridisch taalgebruik naar een doelgroep die zich doorgaans afzijdig houdt van gemeentelijk beleid? En hoe voorkom je negatief sentiment onder woningeigenaren die geraakt worden door de nieuwe regel? Effectieve communicatie is cruciaal. Want als betrokkenen niet voldoende op de hoogte zijn, kan dat resulteren in grote druk op handhaving en slepende juridische procedures…

BeeldTaal aan een paal

Daarom kozen we ervoor om de regel te laten spreken door een iconisch beeld met een vleugje luchtigheid: een nieuw verkeersbord dat iedereen op een positieve manier waarschuwt voor een belangrijke regel waarmee de gemeente Rotterdam de woningmarkt gezonder wil maken.

De invoering lekker breed uitgevoerd

Het bord staat centraal in alle uitingen, van social media en buitenreclame tot een pop-up mailing voor makelaars die vanuit hun rol de doelgroep informeren. Bij wijze van guerilla-actie maakten we met een verkeersbordenfabrikant een echt exemplaar. Het bord pronkte naast de wethouder bij ieder persmoment. Het bleek zo’n succes, dat hij meteen zo’n 50 borden wilde hebben om te verspreiden door Rotterdam. Je kunt er dus zomaar tegenaan lopen! En de opkoopbescherming? Die is zonder veel problemen ingevoerd.

Rotterdam is een stad met een uitgesproken karakter, energiek en nooit hetzelfde. De typische Rotterdamse mentaliteit en DNA laten zich vangen met woorden als internationaal, ondernemend en rauw. Werelds, grensverleggend, no-nonsense.

Wil je meer weten over dit project?

Joost
van Gorsel

Creative Director

Maarten
van Muijen

Art Director

Jan Pieter
Kaptein

Strategist

Esmee
Ouwens

Project Manager

Andere cases